Zawód kucharz

Kucharz to osoba, która przygotowuje potrawy. Wszystkie te dania są dopasowane do okoliczności, jak i wymagań klientów. Kucharz odznacza się więc wiedzą na temat przeróżnych kultur kulinarnych, łączenia składników, właściwego podania potraw, deserów, lub napojów. Kucharz nie tylko przygotowuje dania, ale także podaje je w bardzo atrakcyjnej formie. Bardzo często musi także udekorować stół. Kucharz również dba o właściwe dobranie składników, konserwację urządzeń kuchennych, jak też ma nadzór w kuchni, aby praca przebiegała higienicznie i w zgodzie z BHP. W tym zawodzie odnajdą się osoby mające talent kulinarny, dla których gotowanie to pasja. Nie uzyskamy dobrych rezultatów bez talentu kulinarnego. Kucharz musi odznaczać się nie tylko wyczuciem smaku, ale i kreatywnością. To od jego pomysłów i wyobraźni zależy, czy wymyślone dania będą smaczne. Dania są niejednokrotnie modyfikowane, ulepszane. Coraz częściej wymaga się, aby potrawy prócz wspaniałego smaku miały także wspaniały wygląd, który zachęca do konsumpcji. Gdzie pracują kucharze? W różnych miejscach m.in.: w hotelach, restauracjach, stołówkach, na statkach. Kucharze również zajmują się cateringiem, a także obsługują różne imprezy np. wesela. Zarobki kucharzy uzależnione są przede wszystkim od tego, gdzie został zatrudniony, jakie posiada umiejętności, kwalifikacje no i od renomy. Pensja w restauracji wynosi jakieś 1500-2000 zł, a w hotelach nawet kilka tysięcy.

Powiązane wpisy